Reality

Verenigde Staten, 2023 / 85 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Tina Satter
Met: Sydney Sweeney, Josh Hamilton en Marchánt Davis

Spannend onderzoeksdrama waarin de arrestatie wordt gereconstrueerd van de 25-jarige klokkenluider Winner, een vertaler bij de Amerikaanse geheime dienst en ex-luchtmachtmedewerker. Ze lekt een geheim rapport naar het online tijdschrift The Intercept over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Als ze op 3 juni 2017 thuiskomt treft ze buiten twee FBI-agenten aan met een huiszoekingsbevel. De agenten benadrukken op vriendelijke maar passief-agressieve wijze dat de medewerking van Winner op volledig vrijwillige basis is, terwijl ze tegelijk duidelijk maken dat ze weinig keuzevrijheid heeft.

Het transcript van de audio-opnamen van de arrestatie en ondervraging van Winner door de FBI-agenten werd een paar jaar geleden openbaar gemaakt en wordt in de film tot op de letter gevolgd, afgewisseld met flitsen van de echte inval in Winner's huis en screenshots van haar leven op sociale media.

Wat ons betreft is Reality een niet te missen film.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "In het benauwende Reality wordt het verhaal van een klokkenluider allengs zenuwslopender. De minimalistische aanpak past uitstekend bij het claustrofobische gevoel dat Winner ervaart vanaf het moment dat ze de FBI-agenten voor haar deur ziet staan."