Der Himmel über Berlin + Inleiding Bert Hulscher

Duitsland, 1987 / 128 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngst
Regie: Wim Wenders
Met: Bruno Ganz, Solveig Dommartin en Peter Falk

Ter gelegenheid van de releases van Anselm en Perfect Days halen we een eerdere film van regisseur Wim Wenders terug. Der Himmel Über Berlin is tegelijk een liefdevolle stadssymfonie en een tijdcapsule van een vervlogen tijdperk. We vertonen met veel genoegen de prachtige restauratie, die ook de goedkeuring van Wenders zelf geniet.

Der Himmel Über Berlin speelt zich af aan het eind van de jaren '80, voor de val van de Berlijnse Muur. Damiel is één van de Engelen die waken over de levens van de inwoners van de verdeelde stad. Hij is vooral verrukt van Marion, een trapeze-artieste in het plaatselijke circus. Hoewel alleen kinderen de Engelen kunnen zien, is Marion zich bewust van Damiels aanwezigheid. De film overziet op die manier zowel Damiels gevoelens als de mensen over wie hij waakt.

Buiten de centrale romantiek ligt de rijkdom van Wenders' klassieker in de aangrijpende momentopnamen van het leven van de Berlijnse bevolking. Het zijn individuen die aan de rand van de stad staan, maar toch Damiels verlangen naar een sterfelijke identiteit voeden. Wenders' camera zweeft boven Berlijn en legt deze levens in beweging vast, terwijl zijn vriend hem eraan herinnert wat hij zal verliezen als hij sterfelijk wordt.

Der Himmel Über Berlin wisselt subtiel tussen kleur en zwart-wit en raakt uiteindelijk aan het magische aura van film - niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook als een prachtig voorbeeld van transcendente cinema.

Bijzonderheden
Der Himmel Über Berlin zal op maandag 11 december worden ingeleid door Bert Hulscher (Heerlen, 1957). Hij is al zijn leven lang een liefhebber en kenner als het gaat om de films van Wim Wenders. Alice in den Städten (1974), Falsche Bewegung (1975) en Im Lauf der Zeit (1976) hebben eind jaren zeventig een diepe indruk bij hem achtergelaten. Films die je hebben gevormd, zoals hij dat uitdrukt. Ook daarna is hij Wenders blijven volgen en zal hij met veel liefde zijn achtergrondkennis over Wenders en zijn films met jullie delen. Bert Hulscher woont in Landgraaf, heeft gewerkt in de financiële wereld en is nu gepensioneerd.

Amrand Leenaers

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.