Sur l'Adamant + Inleiding Thom van Lierop

Frankrijk, 2023 / 109 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Nicolas Philibert
Met: Mamadi Barri, Walid Benziane en Sabine Berlière

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Ze bieden een luisterend oor en laten de volwassenen aan allerlei activiteiten deelnemen – van koken en praten over voetbal tot tekenen en muziek maken.

Sur l'Adamant won op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, de belangrijkste prijs. Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een documentaire. Regisseur Nicolas Philibert liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury. ‘Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien. Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.’

De woorden ‘warm’ en ‘sympathiek’ komen terecht veel voor in de recensies van Sur l'Adamant, maar deze documentaire is meer dan een portret van een groepje buitenstaanders. Nicolas Philibert schenkt ook subtiel aandacht aan de blikken, reacties en onderlinge interactie van de toegewijde begeleiders; op deze manier houdt hij iedereen een spiegel voor. Het resultaat is een diep empathisch portret van mensen die weerstand bieden aan de ontmenselijking in de psychiatrie.

Bijzonderheden
Sur l'Adamant zal op woensdag 03 april worden ingeleid door Thom van Lierop, klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Thom studeerde klinische psychologie in Amsterdam. Hij werkte 40 jaar in de regio Parkstad bij Mondriaan en haar voorgangers, zowel in de patiëntenzorg als in leidinggevende functies. Momenteel werkt hij in zijn eigen praktijk en is hij namens de vrijgevestigde collega’s betrokken bij het overleg dat in Zuid-Limburg is ingesteld om te komen tot het oplossen van de te lange wachtlijsten in de GGZ.

Amrand Leenaers

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Trouw - "De documentaire vermijdt clichés rond psychiatrische opvang, zoals woede-uitbarstingen of een focus op het bizarre en afwijkende. In Sur l'Adamant behoudt iedere bezoeker z'n eigenheid."

★★★★☆ - Volkskrant - "Sur l’Adamant won vorig jaar de Gouden Beer in Berlijn, de hoofdprijs van het filmfestival, die niet vaak aan documentaires wordt gegeven. Een terechte bekroning voor een film die toont dat er schoonheid schuilt in de afwijking van het normale. En dat de grens tussen waan en werkelijkheid flinterdun kan zijn."