The Zone of Interest

Polen/Verenigde Staten, 2023 / 106 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstDiscriminatie
Regie: Jonathan Glazer
Met: Sandra Hüller, Christian Friedel en Ralph Herforth

In een idyllisch landschap geniet een echtpaar met vijf kinderen van de natuur. Hier wonen ze ook, in een prachtig huis met een grote tuin, en tot vreugde van moeder Hedwig staat er ook een kas. Vader Rudolf Höss werkt in kamp Auschwitz, pal naast hun perceel, als kampcommandant. Hun leven is huiselijk, gemoedelijk en comfortabel. Wat er achter de hoge muren gebeurt, doet niet ter zake. Toch dringt de gruwelijke werkelijkheid in flarden tot de familie door, die dit echter probeert te negeren.

In zijn nieuwste film laat regisseur Jonathan Glazer niet de gruwelen van de Holocaust zien, maar concentreert hij zich op het privéleven van kampcommandant Rudolf Höss, zijn vrouw Hedwig en hun kinderen. De familie leeft in voorspoed en weelde, de kampbewoners blijven buiten beeld.

Hoe is het mogelijk om op een steenworp afstand van de plek waar meer dan een miljoen mensen werden vermoord te genieten van een idyllisch familieleven, is een van de vragen die de film opwerpt. The Zone of Interest is een indrukwekkend oorlogsdrama zoals we dat nog niet eerder zagen.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 24 april is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "In The Zone of Interest komen het alledaagse en het onbevattelijke op verpletterende wijze samen. Een huiveringwekkend portret."