Melk

Nederland, 2023 / 96 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Stefanie Kolk
Met: Frieda Barnhard, Aleksej Ovsiannikov en Jules Elting

Na de stilgeboorte van hun kindje keren Robin en haar vriend Jonas verslagen terug naar huis. Terwijl ze proberen te begrijpen wat er is gebeurd, beginnen Robins borsten melk aan te maken. Ze hoopt de melk te doneren, maar dit blijkt moeilijker dan verwacht. De ziekenhuizen stellen strenge regels op voor donerende vrouwen. Robin onderzoekt andere plaatsen waar ze minder strikt zijn, terwijl de melk steeds meer van haar diepvries én haar leven inneemt.

In haar aangrijpende speelfilmdebuut benadert regisseuse Stefanie Kolk het concept rouw niet met dramatische muziek of zwaarmoedige dialoog, maar met open blikken en onuitgesproken gedachten. Actrice Frieda Barnhard geeft op ingetogen wijze invulling aan de rol van Robin. Ze belichaamt de complexe band tussen moeder en kind, de diepe melancholie van het verlies en Robins bedachtzaamheid voortreffelijk.

Volgens Filmhuis De Spiegel is Melk nu al één van de beste Nederlandse films van het jaar.

Bijzonderheden
Stefanie Kolk over haar speelfilmdebuut: "Ik kreeg het idee voor Melk toen ik mijn dochter borstvoeding gaf. Het verhaal is geïnspireerd op de ervaring van mijn zus en op de verhalen van ouders met wie ik sprak die ervoor kozen hun melk te doneren nadat ze hun baby hadden verloren. In de film onderzoek ik de lichamelijkheid en (on)tastbaarheid van de band tussen een jonge vrouw en de ongeboren baby die ze heeft verloren.''

De voorstelling van vrijdag 26 april is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Nrc - "Stefanie Kolk schreef haar eerste lange speelfilm die afgelopen zomer in première ging op het filmfestival van Venetië samen met Nena van Driel. Het is een tweetal om in de gaten te houden."

★★★★☆ - Nederlands dagblad - "Stefanie Kolk regisseert een prachtig intiem portret van een vaak onbesproken verlies. Met subliem acteerwerk van Frieda Barnhard."