Inshallah a Boy

Jordaniƫ, 2023 / 113 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarDiscriminatie
Regie: Amjad Al Rasheed
Met: Mouna Hawa, Haitham Omari en Yumna Marwan

Nawal en haar man Ahmad proberen al een tijd een tweede kindje te krijgen. Als Ahmad plotseling in een nacht overlijdt krijgt ze niet echt de tijd om te rouwen want ze raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager Rifqi. Volgens Jordaanse wetten heeft de familie van de echtgenoot namelijk recht op een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Uit wanhoop om haar huis en haar leven met haar dochtertje te behouden, verzint ze een list om de rechtsprocedure uit te stellen en haar leven te ordenen.

Regisseur Amjad Al Rasheed baseerde zijn debuutfilm op de worsteling van een naast familielid na het overlijden van haar man. De broers van haar man gaven haar en haar dochters toestemming om in het huis te blijven wonen. Dat intrigeerde Al Rasheed. Wat als die broers een ander besluit hadden genomen? Met de film levert Al Rasheed een sociaal-realistische kritiek op de structurele onderdrukking van vrouwen en meisjes in de Jordaanse samenleving.

Inshallah a Boy was vorig jaar de eerste Jordaanse film ooit geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "Inshallah a Boy is een knap opgebouwd, ontroerend en vaak ook humoristisch drama, dat doet denken aan de moderne Iraanse cinema."

★★★★☆ - Trouw - "Inshallah a Boy laat de gekmakende bemoeienissen met vrouwen zien. Als sociaal drama overtuigt de film beslist."