Explanation for Everything

Hongarije, 2023 / 127 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Gábor Reisz
Met: Adonyi-Walsh Gáspár, Lilla Kizlinger en Gáspár Adonyi-Walsh

Het is zomer in Boedapest. Middelbare scholier Abel worstelt met zijn concentratie op de eindexamens, omdat hij zich realiseert dat hij hopeloos verliefd is op zijn beste vriendin Janka. De studiebol Janka voelt op haar beurt een onbeantwoorde liefde voor de getrouwde geschiedenisleraar Jakab – die eerder al een confrontatie had met Abels vader. De spanningen van een gepolariseerde samenleving komen onverwachts tot uiting wanneer het eindexamen geschiedenis van Abel uitmondt in een nationaal schandaal.

Regisseur Gábor Reisz’ indrukwekkende drama is een vernietigende aanklacht tegen reactionaire politiek en misleidende journalistiek. De film wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, hetgeen de verschillende thema's in de film diepte geeft en inzichtelijker maakt. Ondanks het serieuze onderwerp relativeert de film zichzelf ook met de nodige humor.

In Explanation for Everything laat Reisz - in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden - het publiek geïntrigeerd achter. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en verovert sindsdien harten over de hele wereld. Wat ons betreft één van de beste en meest relevante films van deze eeuw.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 14 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Nrc - "Explanation for Everything laat niet alleen vakkundig zien hoe polarisatie werkt, maar toont ook geestig hoe achter sommige scherpe meningen geen grootse theorieën of ideeën zitten, maar gewoon een chagrijnige dag."

★★★★☆ - Volkskrant - "Explanation for Everything’ is een knappe film over het gepolariseerde klimaat in de samenleving."