The Straight Story

Verenigde Staten, 1999 / 113 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngst
Regie: David Lynch
Met: Richard Farnsworth, Sissy Spacek en Harry Dean Stanton

Alvin Straight is een 73-jarige oorlogsveteraan en weduwnaar. Hij woont samen met zijn dochter in een Amerikaans gehucht. Goedbedoelde adviezen van de huisarts lapt hij aan zijn laars. Door deze koppigheid, duidelijk een familietrekje, heeft hij al jaren geen contact meer met zijn broer Lyle. Als Alvin op een dag hoort dat zijn broer een hersenbloeding heeft gehad, wil hij de strijdbijl begraven voordat het te laat is. Er is alleen één probleem: zijn broer woont ruim 500 kilometer verderop en autorijden zit er voor Alvin niet meer in. Daarom maakt hij een aanhangwagen en hangt deze aan zijn grasmaaier. Met vijf kilometer per uur begint Alvin aan de reis naar zijn broer.

Voor het eerst gaat regisseur David Lynch niet op zoek naar de donkere dieptes van de menselijke ziel. The Straight Story is dan ook geen typische Lynch-film. Wel is het een film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarin hij één van zijn andere talenten toont: het portretteren van gewone mensen in al hun goedheid. De film gaat immers niet enkel over de odyssee van Alvin Straight, maar ook over de mensen die naar hem luisteren en hem verder willen helpen op zijn tocht.

The Straight Story is een tedere en warme roadmovie.

Bijzonderheden
De voorstelling van donderdag 11 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Nrc - "The Straight Story is even terug in de filmhuizen. Wat maakt dit buitenbeentje in het oeuvre van David Lynch zo bijzonder?"