Showing Up

Verenigde Staten, 2022 / 107 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Kelly Reichardt
Met: Michelle Williams, André Benjamin en Hong Chau
Ondertitel: Nederlands

Zwijgend en geconcentreerd werkt Lizzy aan haar keramiek; bescheiden van omvang, groot in expressie. Haar kunst is het tegendeel van die van Jo, de vriendin en collega van wie ze een bescheiden appartement huurt in Portland, Oregon. Jo is extraverter, populairder en nonchalanter. Al weken zeurt Lizzy om een nieuwe warmtepomp, zodat ze eindelijk weer eens kan douchen. En dan zijn er die talloze andere zaken die haar aandacht opeisen. Haar werk op de kunstacademie waar haar moeder de leiding heeft, de zorg om haar naïeve vader en bipolaire broer, plus de verzorging van de door haar kat gemangelde duif.

In haar nieuwe film gaat regisseuse Kelly Reichardt voorbij aan de gebruikelijke romantisering van het kunstenaarsbestaan als een zoektocht naar het sublieme. Voor haar hoofdpersoon Lizzy is het vinden van een balans tussen passie en alledaagse verplichtingen al lastig genoeg. Showing Up is een film van weinig opzienbarende conflicten, die niettemin met veel inzicht het leven typeren van een kunstenares zoals er op de wereld miljoenen rondlopen: toegewijd aan hun gave, onverschillig ten aanzien van geld en roem, en voorbestemd voor een marginale plaats in de kunstgeschiedenis.

Aan het slot valt toch ook Lizzy - aandoenlijk gespeeld door actrice Michelle Williams - een vorm van genade ten deel; subtiel, maar diep ontroerend. Een pracht van een film.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is, we vertonen Showing Up wel met Nederlandse ondertiteling.

De voorstelling van woensdag 17 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "De rijkdom van het introverte meesterwerk Showing Up is makkelijk over het hoofd te zien. De spanning rond de nukkige kunstenaar Lizzy bouwt zich heel subtiel op, met aan het slot een grootse ontlading."