Fucking Åmål

Zweden, 1998 / 89 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruikDiscriminatie
Regie: Lukas Moodysson
Met: Alexandra Dahlström, Rebecca Liljeberg en Erica Carlson

Åmål is een provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Gefascineerd door Agnes' moed heeft Elin daar achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Met zijn debuutfilm verwierf regisseur Lukas Moodysson in één klap internationale bekendheid. Vooral de tekening van de verschillende karakters van de tienermeisjes: Elin, een populaire zestienjarige scholiere, en Agnes, haar verlegen tegenhangster, bleek een snaar te raken. De trefzekere cameravoering en de luchtige verteltrant werden geroemd door de critici. Fucking Åmål is een eigentijdse film over verlangen, vreugde en liefdesverdriet die in Zweden meer bezoekers trok dan het wereldwijde kassucces Titanic.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Vpro - "In zijn eerste lange speelfilm treft de in 1969 geboren Zweed Lukas Moodysson de tere onhandigheid van de twee meisjes met een trefzekere, welhaast terloopse cameravoering en montage. Fucking Åmål werd op diverse Europese filmfestivals met prijzen onderscheiden en was vooral in Zweden een grote hit."