City of Wind - A Young Shaman

Mongolië, 2023 / 104 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Lkhagvadulam Purev-Ochir
Met: Tergel Bold-Erdene, Nomin-Erdene Ariunbyamba en Bulgan Chuluunbat

In de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar is de 17-jarige Ze bezig met zijn laatste jaar op school. En hij doet het heel goed; zijn leraar verwacht dat hij het ver gaat schoppen. Maar Ze heeft al carrière gemaakt: hij is een zeer gerespecteerd sjamaan, die de mensen met raad en daad bijstaat, geholpen door voorouderlijke geesten. Niet iedereen is hiervan onder de indruk: leeftijdgenoot Maralaa vindt het allemaal onzin. En juist tot haar voelt hij zich enorm aangetrokken – en zij tot hem. Samen duiken ze het nachtleven van de stad in. Hoe verhoudt zich dit tot zijn spirituele werk?

Ulaanbaatar is een grote stad vol moderne wolkenkrabbers en lelijke gebouwen uit de tijd van de Sovjet-Unie, maar aan de randen van de stad staan ook nog de traditionele joerts. In dit door haarzelf geschreven verhaal, toont debuterend regisseuse Lkhagvadulam Purev-Ochir hoe die tegenstelling tussen oud en nieuw, tussen modern en traditioneel vorm krijgt in het dagelijkse leven.

Op delicate wijze wordt Mongolië in beeld gebracht, een land dat net zo veel transformaties en onzekerheden ondergaat als de hoofdpersoon zelf, gespeeld door Tergel Bold-Erdene die voor zijn rol werd bekroond met de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Venetië.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.