Animalia

Marokko, 2023 / 92 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngst
Regie: Sofia Alaoui
Met: Mehdi Dehbi, Oumaima Barid en Souad Khouyi

Als Itto, een jonge vrouw van arme afkomst, met de rijkeluiszoon Amine trouwt, raakt ze langzaam maar zeker gevangen in de levensstijl van haar schoonfamilie. Wanneer bovennatuurlijke gebeurtenissen Marokko in chaos storten en ze van haar man wordt gescheiden, staat ze er alleen voor. Hoogzwanger en op zoek naar haar man wordt ze geconfronteerd met een innerlijke strijd. In haar zoektocht wordt ze gedwongen om de Marokkaanse realiteit onder ogen te komen.

In haar ontroerende debuutfilm combineert regisseuse Sofia Alaoui twee elementen die je niet snel samen zou verwachten: metafysica en Marokko. Ze gebruikt het betoverende landschap van het Atlasgebergte als decor voor een ambitieus verhaal dat niet alleen diep geworteld is in haar culturele en religieuze erfgoed, maar tegelijkertijd de meest existentiële vragen van het leven opwerpt.

Animalia daagt je uit om na te denken over de betekenis van het leven en de rol van het onbekende. De film toont niet alleen de schoonheid en diversiteit van Marokko, maar ook de sociale en culturele spanningen in het land.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Trouw - "Er waait een nieuwe wind in de Marokkaanse cinema: jonge vrouwelijke regisseurs leveren de ene na de andere boeiende, prijswinnende film af. Toverachtig Marokkaans drama."

★★★★☆ - Nrc - "Animalia is zo’n film die zich op talloze manieren laat kijken. Als suggestieve rampenfilm, maar ook als kijkje in de fascinerende gedachtewereld van een vrouw die op het punt staat nieuw leven te geven. Een verbluffend debuut."