The Missing Picture

Cambodja, 2013 / 92 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar
Regie: Rithy Panh
Met: de stem van Randal Douc

Halverwege je leven komen de beelden uit je jeugd terug, vertelt regisseur Rithy Panh in zijn veelbekroonde autobiografische documentaire. Nu hij de vijftig nadert, wordt zijn geest overspoeld door herinneringen aan de periode tussen zijn dertiende en zijn zeventiende, toen hij en zijn familieleden door Rode Khmersoldaten uit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh werden verjaagd en tewerkgesteld op het platteland.

Binnen vier jaar bezweken zijn ouders, zijn zus en zijn nicht. Zoals tienduizenden Cambodjanen, die door hun stadse afkomst of ‘intellectuele’ beroep niet pasten in de plattelandsutopie van de Communistische Partij, werd het hun lot te dienen als mest voor de rijstvelden.

Rithy Panh verbeeldt deze geschiedenis in een reeks diorama’s met figuurtjes die we aan het begin van de film gemaakt zien worden uit dezelfde kleigrond die zoveel levens verzwolg. Terwijl een stem passages uit Panhs boek The Elimination voordraagt, groeien die kleipoppetjes uit tot personages van vlees en bloed. Zo creëert Panh de beelden die ontbreken in de archieven; die bevatten alleen nog propagandamateriaal en bewaren geen herinnering aan het leven, lijden en sterven onder een onmenselijk bewind.

Bijzonderheden
Om Contact Film een laatste keer te eren vertoont Filmhuis De Spiegel een jaar lang iedere maand een bijzondere film uit hun rijke collectie. We hebben ervoor gekozen om van ieder continent een titel te vertonen, van klassieker tot genrefilm.

Lees hier ons eerbetoon aan Contact Film.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Parool - ''Als je maar één film kunt zien dit jaar, dan moet dit hem zijn. Cambodjaanse regisseur haalt persoonlijke herinneringen op aan het schrikbewind van de Rode Khmer, gebruikmakend van poppetjes van klei en archiefbeelden om de taferelen in zijn geheugen uit te beelden. Het resultaat is verbijsterend en magisch. Een meesterwerk.''

★★★★★ - Filmkrant - ''Deze film met superlatieven aanbevelen zou vals voelen, want grote woorden schieten eigenlijk te kort. The Missing Picture moet simpelweg bekeken en doorleefd worden. Het is een van de essentiële films van onze tijd.''