• Eenmalig

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

Frankrijk, 2001 / 120 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruikDiscriminatieSeks
Regie: Jean-Pierre Jeunet
Met: Audrey Tatou, Mathieu Kassovitz en Yolande Moreau

Amélie Poulain werkt als serveerster in een café in de Parijse wijk Montmartre en observeert graag mensen terwijl ze haar fantasie de vrije loop laat. Maar dan ontdekt ze haar ultieme levensdoel: andermans problemen oplossen. Zo helpt ze de conciërge van haar appartementencomplex, die de hele dag port drinkt terwijl ze tegen haar opgezette hond praat.

Maar ook Georgette, haar hypochondere collega. En ‘de man van glas’, haar buurman die aan huis gekluisterd zijn leven leidt via de Renoir-reproducties die hij schildert. Amélies missie wordt onverwachts verstoord wanneer ze de zonderlinge jongen Nino Quincampoix ontmoet.

Regisseur Jean-Pierre Jeunet maakte de film met een prachtige beeldtaal, vol visuele grapjes en verfrissende montage. Het verhaal gaat dat hij Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain verzon om al zijn ideeën over gekke, volkse personages en curieuze details in één film te stoppen. Als kijker krijg je daar gegarandeerd goede zin van. De romantische komedie is inmiddels een moderne klassieker.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Met zijn film schildert regisseur Jean-Pierre Jeunet een vriendelijk, kleurrijk, brandschoon, kortom imaginair, Parijs waar alles mogelijk is. Dat pakt onweerstaanbaar uit.''