Regisseur in focus Hirokazu Koreeda

Ter gelegenheid van de release van Broker halen we een eerdere film van regisseur Hirokazu Koreeda terug. Beide speelfilms kunnen gebruikt worden als antigif tegen de hedendaagse polarisatie. 

Hirokazu Koreeda, geboren op 6 juni 1962, is een Japanse regisseur, producent, schrijver en editor. Koreeda studeerde literatuur aan de Waseda Universiteit in Shinjuku. Aanvankelijk wilde hij romanschrijver worden, maar veranderde van vak toen hij na het afstuderen als regieassistent voor de Japanse televisieproducent TV Man Union gelijk aan het werk kon als assistent-regisseur bij documentaires voor de televisie.

Zijn speelfilmdebuut, Maborosi uit 1995, ontving gelijk verscheidene internationale prijzen, onder meer op het Filmfestival Venetië. Koreeda is het best bekend om zijn intieme familiedrama’s die critici vaak vergelijken met het werk van Yasujiro Ozu. Koreeda verwerpt deze vergelijkingen echter en zegt dat hij meer een cinematografische verwantschap voelt met Mikio Naruse en de sociaal betrokken Britse regisseur Ken Loach.

In 2018 was er opeens Shoplifters, over een jong meisje dat wordt verwelkomd door een familie winkeldieven. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij meer dan terecht de Palme’Or won. De hoogste onderscheiding.

Nobody Knows

Vier kinderen leiden samen met hun moeder een rustig leventje in een kleine flat in Tokyo. Ze hebben elk een andere vader en zijn nooit naar school geweest. De eigenaar van de flat weet zelfs niet van het bestaan van drie onder hen. Op een dag verdwijnt hun moeder. Ze laat wat geld achter en een briefje voor het oudste kind waarin ze vraagt om voor zijn broers en zussen te zorgen.

Nobody Knows is op maandag 30 januari om 20:00 en zondag 12 februari om 19:00 bij ons te zien.

Klik hier voor kaartjes.

Broker

Sang-hyeon en Dong-soo verdienen goed geld aan het stelen van te vondeling gelegde baby’s, om ze vervolgens aan te bieden op de adoptiemarkt. Wanneer moeder So-young terugkomt op de beslissing om haar baby af te staan, ontdekt ze de twee mannen en hun illegale praktijk. Overspoeld door gevoelens van zowel moederliefde als wanhoop, besluit ze mee te helpen bij de zoektocht naar geschikte ouders voor haar kind.

Klik hier voor kaartjes.