Regisseur in focus Werner Herzog

Ter gelegenheid van de nieuwe restauraties van Aguirre, der Zorn GottesKaspar Hauser – Jeder Für Sich Und Gott Gegen Alle en Fitzcarraldo, vertonen we vanaf juni in een klein retrospectief de belangrijkste speelfilms van de Duitse grootmeester Werner Herzog.

Betreed voor de eerste keer of opnieuw de wereld van Werner Herzog met de nieuwe restauraties van zijn meesterwerken. De films hebben na veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet en worden vandaag de dag beschouwd als de beste films van de afgelopen eeuw. Het programma is als volgt:

Werner Herzog – Radical Dreamer (Thomas von Steinaecker)
Werner Herzog is een fenomeen, regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, filmer die steeds de macht van de natuur over de mens benadrukt. Zijn eerste (korte) film maakte hij in 1962 – met een van de filmacademie gestolen camera – zijn nieuwste productie staat alweer op stapel. Werner Herzog geboren in 1942 gaat tot zijn laatste snik door met filmen. Wie de man, de regisseur en zijn omgeving wil leren kennen, zal veel plezier beleven aan dit portret van Werner Herzog.

09 juni om 20.00 uur: Werner Herzog – Radical Dreamer
06 juli om 20.00 uur: Werner Herzog – Radical Dreamer

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1590/werner-herzog-radical-dreamer/

Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog)
Don Lope de Aguirre, de veroveraar die, na de ineenstorting van het Incarijk, op last van zijn bevelhebber met een troep soldaten, inheemse slaafgemaakten en wat paarden het regenwoud van Peru intrekt. Doel van de onderneming: de ontdekking van El Dorado, de mythische stad van goud. De reis verloopt rampzalig, de manschappen sterven aan ziektes en uitputting – de natuur is oppermachtig, het vlot van de expeditie raakt op drift in een wilde rivier – Aguirre blijft alleen achter. Was zijn El Dorado een hersenschim, gemiste kans of beproeving in dienst van een mystiek doel?

16 juni om 20.00 uur: Aguirre, der Zorn Gottes
25 juni om 14.00 uur: Aguirre, der Zorn Gottes

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1592/aguirre-der-zorn-gottes/

Kaspar Hauser – Jeder Für Sich Und Gott Gegen Alle (Werner Herzog)
Op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman in versleten kleren gevonden, hij kan niet spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt vervolgens tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm. Totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden socialiseren?

23 juni om 20.00 uur: Kaspar Hauser – Jeder Für Sich Und Gott Gegen Alle
02 juli om 14.00 uur: Kaspar Hauser – Jeder Für Sich Und Gott Gegen Alle

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1593/kaspar-hauser-jeder-fur-sich-und-gott-gegen-alle/

Fitzcarraldo (Werner Herzog)
Peru, begin 20ste eeuw. De zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd Fitzcarraldo, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Voor hem wil hij, midden in het regenwoud, een operahuis laten bouwen. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een stuk grond voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud.

30 juni om 20.00 uur: Fitzcarraldo
09 juli om 14.00 uur: Fitzcarraldo

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1594/fitzcarraldo/