MAUDITE POUTINE

image description
  • Canada, 2016 / 91 minuten
  • Regie: Karl Lemieux
  • Met: François Aubin, Martin Dubreuil, Jean-Simon Leduc e.a.
  • In samenwerking met poppodium De Nieuwe Nor. Engels ondertiteld en er is geen pauze.

deze film draait op:

De 27-jarige muzikant Vincent is op de vlucht, nadat hij een partij drugs van de plaatselijke maffia gestolen heeft. Hij keert terug naar zijn geboorteplaats Quebec waar hij zijn oudere broer Michel, met wie hij jaren geen contact gehad heeft, tegenkomt. Zijn broer is een gekwelde ziel die staat voor alles wat Vincent wil ontvluchten.

Vincent gaat meespelen in de punkband van zijn broer en probeert een gewoon leven te leiden. Maar beiden raken verzeild in een spiraal van geweld. Een film gedraaid op 16 mm in zwart-wit, wat de intensiteit en de somberheid versterkt. De film doet denken aan de films van Philipe Grandieux.

Maudite Poutine is een eerbetoon aan de basis van de punkenergie: de arbeidersklasse, verveling en urgentie. Stroboscopische effecten, vervormde shots, sterk contrasterend zwart-wit en natuurlijk muziek vertalen de dagelijkse levensangst in een tamelijk rauwe nachtmerrie. De film is grotendeels woordloos.

Maudite Poutine is geen rustige film, maar wel een rauwe en energieke vertaling van levensangst en levenslust, een schreeuw om verlost te raken van uitzichtloosheid. De film is te beschouwen als een portret van het leven op het platteland waar rivaliserende bendes elkaar te lijf gaan, maar waar menselijkheid ook ruimte vraagt tussen al het lawaai en geweld heen. (D.P.)


Eye _PUHet EYE Film Instituut besteedt ieder jaar aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale filmfestivals haalden, maar volgens EYE onterecht niet de Nederlandse filmhuizen bereikten.
Onder de noemer Previously Unreleased is deze zomer weer een tiental van deze films te zien.
Filmhuis De Spiegel vertoont de drie mooiste tijdens Cultura Nova.
.Logo CN