Druk

Denemarken, 2020 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Thomas Vinterberg
Met: Mads Mikkelsen, Maria Bonnevie en Thomas Bo Larsen

Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie, beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven.

De eerste resultaten zijn zeer positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren. Terwijl de glazen in een rap tempo achterover worden geslagen, is het voor sommigen steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht.

De Deense regisseur Thomas Vinterberg die op het filmfestival van Cannes met Festen (1998) de Dogma 95-beweging op gang trapte, is met deze uitgelezen mix van humor en verdriet opnieuw in grote vorm. Het helpt ook wel dat de hoofdrol vertolkt wordt door de geweldige Mads Mikkelsen, die Vinterberg in 2012 door het geroddel van een kleine gemeenschap liet opjagen in Jagten.

Winnaar van vele prijzen, waaronder drie European Film Awards en de Oscar voor beste buitenlandse film. Wat ons betreft is Dru(n)k de filmsensatie van 2021.

Bijzonderheden
Veel historische momenten gingen gepaard met drank. Van grote literatuur - Hemingway - tot de wereldoorlogen. “Churchill dronk 's morgens al", zei regisseur Thomas Vinterberg een paar jaar geleden, toen bekend raakte dat hij een film over alcohol schreef. Vier volwassen mannen wagen zich aan een experiment waarbij ze (té) diep in het glas kijken: dat is in het kort de premisse van Druk.

Op veler verzoek nog een allerlaatste voorstelling.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - De Morgen - ''Druk is één van de mooiste films van het jaar - en dat zeggen we zonder ook maar één druppel te hebben gedronken.''
★★★★☆ - NRC - ''Hoewel Druk een pakkende tragikomedie is, heeft de lach uiteindelijk de overhand. Het levert een fenomenale slotscène op, waarin voormalig danser Mikkelsen laat zien dat hij zijn oude vak nog uitstekend beheerst.''