De Avond van de Limburgse Korte Film

Nederland, 2021 / 90 minuten
Regie: Luca Meisters, Genio de Groot, Jeroen Mourmans, e.a.
Met: Michel Sluysmans, Jochum ten Haaf, Bert Hana, e.a.

16 september vindt de eerste editie plaats van De Avond van de Limburgse Korte Film. De Avond van de Limburgse Korte Film is een initiatief van CineSud i.s.m. Limburg Film Festival en de vijf Limburgse filmtheaters. Op hetzelfde tijdstip kun je in de vijf Limburgse filmtheaters terecht voor een selectie recente korte Limburgse films. In elke stad kiest het publiek haar favoriet. De over-all favoriet wint de prijs van het Limburgse filmpubliek bestaande uit een cash geldprijs van €2.000 beschikbaar gesteld door CineSud.

De Avond van de Limburgse Korte Film
Er is veel veranderd de afgelopen 10 jaar. Waar Limburg inmiddels jaarlijks vijf filmfestivals kent, was dat er in 2010 slechts één. Nadat er vanaf 2013 jaarlijks vele Limburgse korte films van de band rolden, hebben Lumière Cinema Maastricht en CineSud zich middels diverse events (Made in Europe, Euregion Shorts) maandelijks ingezet om deze films en hun makers een podium te bieden. Met de komst van de diverse filmfestivals in de regio zijn deze avonden langzaam verdwenen. Om weer structureel aandacht te schenken aan de korte pareltjes uit de eigen provincie, slaan CineSud, het Limburg Film Festival en de vijf Limburgse filmhuizen de handen ineen met De Avond van de Limburgse korte film.

2021-editie
Laat je verrassen door recente en nieuwe pareltjes uit je eigen regio. Duik in de laatste carnavalsnacht die we nu allemaal zo moeten missen in het melancholische Asnacht, volg de struggle van een single veertiger die zijn doodzieke moeder graag oma wil laten worden in Convoi Exceptionnel of dompel je onder in de leefwereld van tieners in hier., Voor het slapen gaan en NOVA. Films worden voorzien van een korte inleiding door de makers, zodat je ook de gezichten achter de films leert kennen.

Nova (Luca Meisters)

Nova.

Wanneer Nova (15) haar zusje Ivy samen met haar moeder Maria naar voetbaltraining brengt, zegt de nieuwe trainer Nadia dat Ivy helaas niet meer mee kan doen totdat de contributie is betaald. Woedend haalt Maria Ivy weer van het veld. Wanneer Nova daarna een geruststellende hand van Nadia op haar schouder voelt, wordt ze overvallen door een gevoel dat ze nog niet kent.

Convoi Exceptionnel (Genio de Groot)

Convoi-Exceptionnel.

Als transportbegeleider van bijzonder vervoer is hij hectische situaties gewend. Maar als vrijgezel van veertigplus nog bij je moeder inwonen, dat begint lastig te worden. "Ze hebben het over je", vertrouwt ze hem veelbetekenend toe. Haar grootste wens is oma worden, en nu zij beweert binnenkort te sterven wordt de spanning in huis om te snijden. Moet hij op zoek naar een vrouw, liefst met kinderen? Maar hoe? Dan zorgt een foutje van de fotowinkel voor een onverwachte wending in deze absurdistisch getinte tragikomedie.

Winnaar beste korte film Limburg Film Festival 2020, genomineerd voor Debuutcompetitie Nederlands Film Festival 2019.

Asnacht (Jeroen Mourmans)

Asnacht.

Als de eenzame Marcel na een laatste avond van de Maastrichtse carnaval als passagier van een lege nachtbus aan de óverkant van de straat een tot de nok met feestende mensen gevulde bus ziet staan, besluit hij halsoverkop dáár in te stappen.

Genomineerd voor Gouden Kalveren competitie Nederlands Film Festival 2020, genomineerd voor Beste korte film Limburg Film Festival 2021.

Hier. (Joy Maurits)

hier.

In de observerende documentaire ‘hier.’ ontmoeten we een groep jongeren die samenkomen in en rond de lokale sporthal van Bazel. Daar leren ze niet alleen binnen de lijnen te lopen maar tasten ze ook elkaars grenzen af.

Winnaar juryprijs Film Fest Gent 2019, genomineerd voor De Ensors 2020.

Voor het slapen gaan (Guido Coppis)

Voor het slapen gaan.

Duco (12) kijkt ongemakkelijk voor zich uit als zijn vader bij hem op bed komt zitten. "Ik dacht, misschien kunnen we ons even goed voelen", zegt de man. "Je houdt toch van papa?" Deze huiveringwekkende woorden leiden een zo te zien dagelijks terugkerend ritueel in, waar voor Duco geen ontsnappen aan is. Of toch wel?

Winnaar Beste korte film Limburg Film Festival 2021.

Bijzonderheden
De Avond van de Limburgse Korte Film is een samenwerking tussen CineSud, Limburg Film Festival, Lumière Cinema, Filmhuis De Spiegel, Filmhuis De Domijnen, ECI Film en Filmtheater De Nieuwe Scene.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!