Un Monde

België, 2021 / 72 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Laura Wandel
Met: Maya Vanderbeque, Günter Duret en Karim Leklou

Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt gepest. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

Van het eerste tot het laatste shot blijft de camera op de ooghoogte van het jonge meisje. Het is een stilistische keuze die de toeschouwer het geweld in deze brutale microkosmos laat voelen. De debuterende actrice Maya Vanderbeque is een revelatie die de film op haar frêle schouders draagt. De film werd in Cannes dan ook onder een minutenlang applaus bedolven.

Un Monde is universeel en herkenbaar. Je eerste dag op school, de eerste stap in zelfbewustheid, de regels voor het toekomstige volwassen leven worden geopenbaard op het schoolplein. Niemand is onberoerd na het kijken van deze film.

Un Monde is meer dan terecht de Belgische inzending voor de Oscars. Ga deze film zien.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 06 maart is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Trouw - ''Het openingsbeeld van Un monde is diep ontroerend. Het zet de toon voor een film die je met grote gevoeligheid terugbrengt naar je eigen eerste dag. Of die van je kind.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''In haar fenomenale filmdebuut legt de Belgische regisseur Laura Wandel de wreedheid ervan op beklemmende wijze bloot. Er valt geen seconde te ontsnappen aan deze kinderwereld.''