The Reason I Jump

Verenigde Staten, 2020 / 82 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Jerry Rothwell
Met: Donna Budway, Emma Budway en Jeremy Dear

In 2007 schreef de destijds 13-jarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller ‘The Reason I Jump’, waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt regisseur Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke wereld te verbeelden.

Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke, niet-sprekende autistische, jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteenlopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten.

De rake scènes maken indruk, openen de ogen en vallen vaak samen met de woorden uit Naoki’s boek. In een maalstroom van gedachten, gevoelens, zintuiglijke ervaringen en herinneringen beseft hij geleidelijk steeds meer wat zijn autisme voor hem betekent. Hoe zijn perceptie verschilt van die van anderen en waarom hij doet zoals hij doet. Bijna als een routekaart in zijn brein.

De op Sundance met de publieksprijs bekroonde documentaire The Reason I Jump doet in visueel opzicht exact waar het baanbrekende gelijknamige boek waar de film op gebaseerd is op zinspeelt: invoelbaar maken hoe het is om een non-verbale vorm van autisme te hebben.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 13 april is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''Het maakt deze film zeer ontroerend. Je hoopt dat hij je nader tot iets brengt wat altijd frustrerend ongrijpbaar zal blijven. Omdat het gaat over de wijze waarop we de wereld waarnemen, beschrijven en delen.''
★★★★☆ - Filmkrant - ''Aan de hand van treffende beelden en beklijvende verhalen het beeld wegnemen dat mensen met autisme emotieloos en fantasieloos zouden zijn. Die vooroordelen worden voor eens en altijd naar het land der fabelen verwezen.''