Die Wannsee Konferenz

Duitsland, 2021 / 108 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Matti Geschonneck
Met: Fabian Busch, Jakob Diehl en Philip Hochmair

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt in een villa aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend is hoe de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden kon worden georganiseerd. De bijeenkomst begon om 12.00 uur en duurde minder dan twee uur.

Die Wannsee Konferenz is gebaseerd op de originele notulen van de geheime vergadering. Daarmee werd op minutieuze wijze gereconstrueerd wat zich die dag heeft afgespeeld in de villa: de gesprekken over de manier waarop de genocide zich zou moeten voltrekken en in welk tempo. Zo wordt gemeld dat er in Rusland ‘veelbelovende experimenten zijn uitgevoerd met Zyklon B’, het zenuwgas dat werd gebruikt in de gaskamers, en: ‘als we in dit tempo doorgaan’ kunnen alle Europese joden ‘in 450 dagen’ worden vermoord.

Die Wannsee Konferenz is een bijzonder realistisch drama - als ware het de registratie van een echte vergadering - zonder enige muzikale ondersteuning. De film werd opgenomen op de oorspronkelijke locatie, ter gelegenheid van de tachtigste herdenkingsdag van de conferentie. Een ijzingwekkende film over de grootste misdaad tegen de menselijkheid uit de moderne geschiedenis.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 12 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''Of het echt zo ging, blijft gissen: van de Wannseeconferentie zijn notulen bewaard gebleven, maar die zijn beknopt. Regisseur Matti Geschonneck is er in elk geval in geslaagd een beangstigend overtuigend beeld te geven van de machinaties van het fascisme.''
★★★★☆ - Algemeen Dagblad - ''Die Wannsee Konferenz maakt diepe indruk door het realiteitsgehalte en de onderlinge verhoudingen van deze nazi's die door massamoord hun carrière veilig willen stellen.''