Ich Bin Dein Mensch

Duitsland, 2021 / 102 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Maria Schrader
Met: Maren Eggert, Sandra Hüller en Dan Stevens

De alleenstaande Alma werkt als wetenschapper bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd.

Op deze manier ontmoet Alma Tom, het equivalent van haar ideale levenspartner, die tot het absolute uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken. Alma blijkt echter niet zo gemakkelijk te behagen en heeft moeite om de toegewijde robot en al zijn goede bedoelingen in haar leven toe te laten.

Anders dan veel speelfilms over kunstmatige intelligentie is Ich Bin Dein Mensch geen sciencefictionfilm over een robot die de macht van de mens overneemt. Wat begint als een romantische komedie wordt gaandeweg een intelligent drama rond filosofische levensvragen over geluk en relaties.

In Ich Bin Dein Mensch neemt regisseuse Maria Schrader zowel relaties als het romantische genre onder de loep door een vrouw op te zadelen met een robot als levenspartner. Hoofdrolspeelster Maren Eggert won voor haar vertolking de acteerprijs op het filmfestival van Berlijn. Ich Bin Dein Mensch was de Duitse inzending voor de Oscars.

Ich Bin Dein Mensch was vorig jaar de grote winnaar van de Duitse filmprijzen (Lola's): actrice, acteur, scenario, regie en film.

Bijzonderheden
Na de vertoning van Ich Bin Dein Mensch op 19 maart gaat socioloog Theo Ploeg in gesprek met moraalfilosofe Katleen Gabriels over de rol van technologie in de liefde. Gaat liefde een on demand product worden? En willen we dat wel? En hoe realistisch is de speelfilm Ich Bin Dein Mensch? Ook presenteren leden van ''Het Genootschap'' poëtische intermezzo's geïnspireerd op de film.

Dit filmweekend wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking met Schunck, Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''De originele, grappige en charmante sciencefiction-romkom Ich bin dein Mensch gaat over de liefde tussen mens en algoritme.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''Het sterk geacteerde, knap geschreven Ich bin dein Mensch werpt niet alleen nieuw licht op het robotgenre, maar ook op de romantische film – een indrukwekkende dubbelslag.''