After Yang

Verenigde Staten, 2021 / 97 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Kogonada
Met: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith en Justin H. Min

In de nabije toekomst heeft iedereen een robot in huis. Zo ook Jack en zijn vrouw Kyra. Hun androïde Yang fungeert als oudere broer voor hun dochter Mika. Maar dan begeeft Yang het. Jack doet er vervolgens alles aan om Yang weer tot leven te wekken. Tijdens die verwoede zoektocht hervindt Jack de connectie met zijn vrouw en dochter en worden zijn ogen geopend.

After Yang is de tweede film van regisseur Kogonada. Kogonada is een pseudoniem; zijn echte naam is niet bekend. Hij baseerde zich op het korte verhaal Saying Goodbye to Yang van Alexander Weinstein en creëerde een subtiel science-fictionverhaal over wat het betekent om mens te zijn in een wereld waarin mensen meer verbonden zijn met technologie dan met elkaar.

Kogonada is niet uit op kicks, stunts en speciale effecten, maar troost door op de niet altijd even zichtbare schoonheid van het alledaagse te wijzen. After Yang ging vorig jaar in première op het filmfestival van Cannes en werd daar enthousiast ontvangen. Een aanrader voor elke filmliefhebber.

Bijzonderheden
Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nú stroef loopt is een nieuwe partner ‘one swipe away’. Populaire apps als Tinder of Happn gebruiken algoritmes om te kijken wat voor type mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebruik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data worden weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent.

Zo vermengen kunstmatige intelligentie en een van de grootste mysteries van de mensheid, de liefde, zich steeds meer met elkaar. In een drietal speelfilms die Filmhuis De Spiegel in samenwerking met Schunck, in het kader van de AI-Parade vertoont, gaan we nog een stap verder. Wat gebeurt er wanneer we met al die data robots bouwen, een mechanische partner ontwerpen die volledig moet beantwoorden aan ‘alles’ dat wij in de liefde of vriendschap zoeken? Kunnen we dan zeggen “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

Dit filmweekend wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking met Schunck, Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Trouw - ''Om in de sfeer van de film te blijven: After Yang is als een bloem die zich openvouwt. Een serene, bedachtzame, kalme, gevoelige film met een herfstachtig kleurenpalet.''
★★★★☆ - NRC - ''De Koreaans-Amerikaanse regisseur Kogonada, die met After Yang zijn tweede speelfilm aflevert, is een belangrijk nieuw talent.''