Nobody Knows

Japan, 2004 / 141 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Hirokazu Koreeda
Met: Yûya Yagira, Ayu Kitaura en Hiei Kimura

Ter gelegenheid van de release van Broker halen we een eerdere film van regisseur Hirokazu Koreeda terug. Beide speelfilms kunnen gebruikt worden als antigif tegen de hedendaagse polarisatie. Nobody Knows vertonen we slechts twee keer, dus wees er op tijd bij.

Vier kinderen leiden samen met hun moeder een rustig leventje in een kleine flat in Tokyo. Ze hebben elk een andere vader en zijn nooit naar school geweest. De eigenaar van de flat weet zelfs niet van het bestaan van drie onder hen. Op een dag verdwijnt hun moeder. Ze laat wat geld achter en een briefje voor het oudste kind waarin ze vraagt om voor zijn broers en zussen te zorgen.

Het leven van de kinderen krijgt een nieuwe wending. Aanvankelijk slagen de kinderen erin om met eigen regels in hun wereldje te overleven. Maar wanneer ze geconfronteerd worden met de buitenwereld, komt een einde aan deze fragiele evenwichtsoefening.

Nobody Knows is gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis in Tokio, maar de details van het verhaal zijn fictief. De sterke band tussen de vier kinderen, het verlangen naar hun moeder en de uitzichtloze situatie maken van Nobody Knows een even intieme als aangrijpende film. Voor zijn rol als de oudste zoon Akira werd de dertienjarige Yûya Yagira toendertijd in Cannes bekroond als beste acteur.

Onder toeziend oog van regisseur Hirokazu Koreeda vertonen we de nieuwe restauratie. Nobody Knows is een filmjuweeltje dat je na bijna twintig jaar weer op het witte doek van de Royal Theater kunt (her)ontdekken.

Bijzonderheden
Hirokazu Koreeda, geboren op 6 juni 1962, is een Japanse regisseur, producent, schrijver en editor. Koreeda studeerde literatuur aan de Waseda Universiteit in Shinjuku. Aanvankelijk wilde hij romanschrijver worden, maar veranderde van vak toen hij na het afstuderen als regieassistent voor de Japanse televisieproducent TV Man Union gelijk aan het werk kon als assistent-regisseur bij documentaires voor de televisie.

Zijn speelfilmdebuut, Maborosi uit 1995, ontving gelijk verscheidene internationale prijzen, onder meer op het Filmfestival Venetië. Koreeda is het best bekend om zijn intieme familiedrama's die critici vaak vergelijken met het werk van Yasujiro Ozu. Koreeda verwerpt deze vergelijkingen echter en zegt dat hij meer een cinematografische verwantschap voelt met Mikio Naruse en de sociaal betrokken Britse regisseur Ken Loach.

In 2018 was er opeens Shoplifters, over een jong meisje dat wordt verwelkomd door een familie winkeldieven. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij meer dan terecht de Palme'Or won. De hoogste onderscheiding.Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Knack Focus - "Misschien wel Hirokazu Koreeda's beste film, en in elk geval zijn meest aangrijpende."