Onder het Maaiveld

Nederland, 2022 / 83 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Mark Verkerk
Met: wormen, schimmels en bacteriën

Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten, vogels en mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel grond dan er mensen op aarde zijn.

Regisseur Mark Verkerk volgt een groepje stedelingen die, op een stukje grond buiten de grote stad, het experiment aangaat: boerenland, begroeid met Engels raaigras, wordt omgetoverd tot een moestuin. Ineens komen de dieren, vogels en insecten terug, niet alleen bij de tuin, maar in de hele omgeving. Ook de microwereld krijgt een boost.

Met Onder Het Maaiveld wil Mark Verkerk iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven dat je tegenkomt net onder je voeten. Want wat weten we nu eigenlijk van onze bodem? De hoogste tijd voor een documentaire waarin het bodemleven centraal staat.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 14 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "De fascinerende nieuwe documentaire van regisseur Mark Verkerk is een diepgravend pleidooi voor het behouden en herstellen van een gezonde bodem voor het leven op aarde."