Gratis: Housewitz

Nederland, 2021 / 69 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Oeke Hoogendijk
Met: Lous Hoogendijk-de Jong en Oeke Hoogendijk

Wat op het eerste gezicht heel gewone beelden lijken – een oudere vrouw in een woonkamer die televisie kijkt met haar kat – verandert geleidelijk in een uiterst beklemmend portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met de Holocaust. Zelfs de kerstboom, waar ze als een kind zo blij mee was, roept nog steeds de herinnering op aan Westerbork.

De moeder van regisseuse Oeke Hoogendijk is al tientallen jaren haar huis niet meer uit geweest. Lous Hoogendijk-de Jong heeft terugkerende nachtmerries waarin ze niet meer weet hoe ze thuis moet komen, net als de dag waarop ze als Joods meisje werd gedeporteerd. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar televisies de hele wereld over.

Via hun telefoongesprekken en een webcamera in de woonkamer, weet Oeke ongelooflijk dicht bij haar moeder te komen. Met al haar eerlijkheid over het verdriet én haar scherpe gevoel voor humor opent ze zich volledig voor ons. Housewitz is een tragikomische documentaire over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven.

Bijzonderheden
Vertoning in het kader van Nationale Dodenherdenking 04 mei en Bevrijdingsdag 05 mei. Deze documentaire is gratis toegankelijk voor iedere bezoeker. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Heerlen.

Reserveer op tijd jouw vrijkaartje want vol = vol.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "Wat de documentaire onvergetelijk maakt, is dat hij in weerwil van alle tragiek óók het portret van een onverwoestbaar charismatische vrouw is geworden. Niemand zou mooier dan Lous uit kunnen leggen wat Tiësto’s muziek te maken heeft met het ontstaan van de wereld. En zie haar in haar tuin zitten achter de naaimachine: een vrouw verslagen door het leven, maar nog altijd verliefd op de zon."