Indische Dag: Hallo Bandoeng, Sporen van Indië & meer

Indonesië/Nederland, 2022 / 300 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Reda van der Putten
Met: Hans Goedkoop

Filmhuis De Spiegel organiseert in samenwerking met Stichting Waringin een dag van de Indische cultuur. Een dag waarop aandacht besteed wordt aan diverse facetten van de Indische cultuur en geschiedenis.

Gestart wordt met de toneelvoorstelling Hallo Bandoeng van Loulou Rhemrev. Een meeslepend verhaal aan de hand van telefoongesprekken die via Radio Kootwijk met familie in het voormalig Nederlands Indië werden gevoerd. Loulou Rhemrev vertelt haar persoonlijk verhaal over Tempo Doeloe, de Bersiap-periode en alle herinneringen aan haar vader.

Vervolgens worden er twee documentaires vertoond. De documentaire De Ranchi Baby’s - een koloniale erfenis is het verhaal van een stoomschip waarop onderweg van Indonesië naar Nederland 37 baby’s zijn geboren. De baby’s (inmiddels ver in de 70) zijn door de maker opgespoord en worden geïnterviewd over hoe hun leven is verlopen.

De documentaire Sporen van Indië is recent uitgebracht en gaat over de geschiedenis van de Indische Nederlander. Een filmische documentaire over de geschiedenis en verwevenheid tussen Indië en Nederland. Van alles komt aan bod: de Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.

Het V-Fonds is onder het motto "houd je erfgoed levend" te gast om de aanwezigen te informeren over de mogelijkheden om via subsidie het Indisch en Moluks erfgoed levend te houden.

De dag wordt opgeluisterd met optredens van de Molukse band Saudara2 en uiteraard is er Indische catering.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Parool - "Hans Goedkoop is een echte geschiedenisleraar. Zo een die de hele klas stil weet te krijgen met zijn meeslepende verhalen. De documentaire Sporen van Indië is opvallend rustig van toon. Dat is in het tegenwoordig zo verhitte kolonialismedebat ook wel eens aangenaam."