Kurt Cobain: Montage of Heck + Smells Like Nirvana

Verenigde Staten, 2015 / 136 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Brett Morgen
Met: Kurt Cobain, Courtney Love en Dave Grohl

Het is gewoonweg pijnlijk hoe dichtbij je Kurt Cobain komt in Kurt Cobain: Montage of Heck. Je ziet hoe hij de kaarsjes uitblaast voor zijn tweede verjaardag, hoe hij voor het eerst een babygitaartje vasthoudt, maar ook hoe hij twintig jaar later vermoeid en stoned zijn dochter probeert te verzorgen. De kijker kan zo'n beetje in de hersenpan van Cobain kruipen, een van de grootste culturele iconen van de afgelopen dertig jaar, en dat heeft alles te maken met de schat aan homevideo's die moeder Cobain, ex-vrouw Courtney Love en Kurt zelf maakten én bewaarden. Dat materiaal is jarenlang opgeslagen, en komt in Kurt Cobain: Montage of Heck voor het eerst aan het licht dankzij de medewerking van familie Cobain en productie door dochter Frances Bean Cobain.

Maar er zijn ook periodes waarvan weinig of geen beeldmateriaal is, waarover regisseur Brett Morgen tóch wilde vertellen. Dat doet hij met vroege radio-interviews en opnames die Kurt Cobain zelf maakte. Die worden tot leven gebracht met animaties gebaseerd op zestig olieverfschilderijen die de Nederlandse kunstenaar Hisko Hulsing voor de documentaire maakte. Hulsing: "In die geluidsfragmenten hoor je de kwetsbaarheid van Kurt het beste terug, zijn angst om belachelijk te worden gemaakt. Daarom waren de animaties zo belangrijk voor Brett Morgen: je kunt in de bioscoop niet zeven minuten audio laten horen zonder beeld. Bovendien was niet al het archiefmateriaal even aantrekkelijk, hij heeft de animaties ook gebruikt om de documentaire visueel naar een hoger niveau te trekken. Toen Morgen de uiteindelijke animaties had gezien, zei hij dat we van een Volkswagen een Rolls Royce hebben weten te maken."

Over de band: ''Smells Like Nirvana is precies wat je verwacht. Het is een directe weg terug naar 1993. Een ‘trip down memory lane’ naar 18 november 1993 in New York, om precies te zijn. Het was deze legendarische concertreeks die Nirvana zelf de onsterfelijke status gaf. Dik verdiend overigens, de unieke mix tussen die duistere rauwheid en de akoestische diepgang gaven het concert een beleving die maar moeilijk is te evenaren.''

Bijzonderheden
Het programma is als volgt:

18:30 uur: Muziek Ashna & Eline + Expositie Kunstwerken
19.30 uur: Kurt Cobain: Montage of Heck
21.45 uur: Pauze
22.15 uur: Band Smells Like Nirvana
23:30 uur: Afterparty + Dj Jay Blanco en Dj Jesse

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!