Samsara

Laos, 2023 / 113 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Lois Patiño
Met: Amid Keomany, Juwairiya Idrisa Uwesu en Simone Milavanh

Regisseur Lois Patiño adviseert de kijker om zo dicht mogelijk op het doek te gaan zitten. Daarom hebben wij besloten om bij de voorstellingen van Samsara het balkon van het Royal Theater te sluiten, zodat alle bezoekers in de zaal kunnen plaatsnemen. We wensen onze bezoekers een zintuiglijke en verrijkende filmervaring toe.

In Laos wonen en studeren tientallen monniken in boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik, genaamd Amid, de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen uit het Tibetaanse Dodenboek. Het dient als leidraad voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam.

*Om de reis te voltooien, moet je je als kijker laten meeslepen door licht en geluid. Het loont om de aanwijzingen van de regisseur op te volgen.*

Aan de andere kant van de wereld, op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar, woont een jong meisje, genaamd Juwairiya. Ze wordt op een ochtend wakker met het nieuws dat er een geitje is geboren. Juwairiya woont met haar islamitische gezin in een dorp aan de kust. Lokale vrouwen verbouwen er zeewier en maken zeep. Ze gaan op een andere manier om met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

Bekroond met de speciale juryprijs op het filmfestival van Berlijn, transformeert Samsara de levenscyclus tot een verrijkende ervaring voorbij de begrenzingen van de werkelijkheid. Samsara is een unieke cinematografische beleving, een meditatieve reis langs verschillende zienswijzen op leven en dood. Wat ons betreft het eerste meesterwerk van het nieuwe jaar.

*Samsara bevat flitsende beelden die mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met (lichtgevoelige) epilepsie.*

Bijzonderheden
De voorstelling van maandag 27 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Nrc - "Het meditatieve en mysterieuze Samsara van de Spaanse regisseur Lois Patiño is zo’n film die tijdens het thuiskijken niet alleen aan kracht verliest, maar op een klein scherm misschien wel helemaal niet bestaat. Dus ga hem nou maar gewoon in het filmhuis bekijken, zou ik het liefste opschrijven. En verder niets. Deze film is een ervaring."

★★★★★ - Volkskrant - "Schoonheid waar je naar kunt kijken en schoonheid die je kunt ervaren. Vorm en inhoud gaan perfect samen in deze betoverende film die overal tussenin valt, en daarmee iets volslagen nieuws laat ontstaan."