Trilogie: Stand van de Zon / Maan / Sterren

Indonesië, 2001 / 300 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Leonard Retel Helmrich
Met: Rumidjah, Bakti en Dwi

Afgelopen jaar overleed Leonard Retel Helmrich op 63-jarige leeftijd. Met hem verliest Nederland een volstrekt unieke regisseur van documentaires, bekend van zijn Single Shot Cinema. Ter nagedachtenis aan hem vertonen wij integraal zijn Indonesië-trilogie, iets dat sinds 2011 niet meer gebeurd is. Wat ons betreft kennen te weinig mensen deze bijzondere regisseur en zijn trilogie.

Na een bewind van tweeëndertig jaar moest Soeharto in 1998 aftreden als gevolg van een voortwoedende crisis. Het was het begin van een woelige periode die in Indonesië de Reformasi genoemd wordt. Sindsdien gaan de aanhoudende politieke veranderingen in Indonesië gepaard met opstanden, armoede en onzekerheid. Meer dan tweehonderdvijftig miljoen Indonesiërs hebben daaronder te lijden. Zo ook de hoofdpersonen uit de trilogie: de 60-jarige vrouw Rumidjah en haar zoon Bakti en kleindochter Dwi.

In zijn bekende Single Shot Cinema-stijl, met een vloeiend bewegende camera, lange opnames en geen commentaar of interviewvragen, observeert Retel Helmrich de spanningen tussen stad en platteland, het christendom en de islam en tussen arm en rijk. Rode draad is de immer ondeugend grijnzende Bakti, die door zijn moeder en broer streng wordt toegesproken op zijn goklust en lethargie.

Leonard Retel Helmrich portretteert in zijn trilogie over het moderne Indonesië de familie Sjamsuddin, die hij meer dan twaalf jaar zou blijven volgen.

*Na de Stand van de Maan is er volop tijd om te eten. Dat kan bijvoorbeeld op een paar minuten lopen in het Indonesische restaurant Toko Patja.*

Bijzonderheden
Amrand Leenaers

Zondag 28 april: (13.00 uur) Stand van de Zon
Met een korte inleiding door producent en scenarioschrijver Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Naderhand is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Hetty werd geboren in Bandung en repatrieerde op bijna 2-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland. Na een carrière als docent Nederlands en maatschappijleer richtte ze met haar broer Leonard in 1989 Scarabeefilms op. Ze produceerde en regisseerde diverse internationaal gelauwerde documentaires en speelfilms.

Zondag 28 april: (16.00 uur) Stand van de Maan
Met een korte inleiding door producent en scenarioschrijver Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Naderhand is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Zondag 28 april: (19.00 uur) Stand van de Sterren
Met een inleiding door M.A. filmwetenschapper en filmdocent Karlijn Naaijkens. Ze schreef haar masterscriptie over de bijzondere Single Shot Cinema Techniek die bedacht en ontwikkeld werd door haar oom Leonard Retel Helmrich. In haar scriptie vergeleek ze de documentaire Stand van de Sterren met reguliere documentaires en keek daarbij onder andere naar filmstijl en cameratechniek.

Voordeelticket: Spiegelpashouder: € 16,- / Niet spiegelpashouder: € 22,-

Let op, mochten er bezoekers zijn die slechts één van de drie documentaires willen zien dan kan er online of aan de kassa een losstaande ticket gekocht worden.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Vpro - "Leonard Retel Helmrich, wiens moeder Javaans is, heeft lange tijd zijn Indonesische wortels genegeerd, maar nu is er een interessante documentaire uit die wortels opgebloeid. Hij zat er met de camera bovenop toen in 1998 een einde kwam aan het bewind van president Soeharto, een historische gebeurtenis die hij heeft ingebed in het verhaal van een moeder en haar twee zoons."