The Peasants

Polen, 2023 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruikDiscriminatieSeks
Regie: DK Welchman en Hugh Welchman
Met: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk en Miroslaw Baka

Jagna, een vastberaden jonge vrouw, baant zich een weg door het negentiende-eeuwse Lipce. Het Poolse boerendorp wordt gekenmerkt door hebzucht en patriarchale structuren, waardoor oprechte liefdesrelaties er haast onmogelijk lijken. Terwijl Jagna’s genegenheid voor Antek langzamerhand toeneemt, lijkt Boryna, grootgrondbezitter en tevens Anteks vader, vastbesloten om Jagna met een huwelijkscontract voor zich te winnen. Al gauw wordt ze het mikpunt van afgunst en jaloezie, wat haar duur komt te staan.

The Peasants is een Poolse film waarin elk personage op een schilderachtige manier tot leven komt. Alle scènes werden eerst gefilmd, waarna de film een heuse transformatie onderging door het vakmanschap van meer dan negentig animatoren in vier landen. Met minutieuze aandacht voor de expressies van de personages heeft het team 1.500 schilderijen nagebootst, aan de hand van 70.000 frames. De animatoren werkten in een tempo van minder dan twee frames per dag en investeerden samen meer dan een kwart miljoen uren in de afwerking van de film. Maar elk uur en elke penseelstreek waren het waard.

Het regisseurskoppel DK en Hugh Welchman regisseerden eerder al Loving Vincent, dat een wereldwijd succes was en met dezelfde schildertechniek hebben ze nu The Peasants gemaakt. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nobelprijswinnaar Wladyslaw Reymont en de handgeschilderde beelden zijn gebaseerd op werken uit de 19e en 20e eeuw Poolse kunst.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.