DMFF Fiets

Nederland, 2023 / 250 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: (De Acht) Jan-Willem Schram, Paul Schram en Frank van Osch
Met: Dutch Mountain Film Festival, Marcel van Hoorn en De Vrije Willies

Traditioneel is er jaarlijks aan het begin van het wielerseizoen een gezellige (film)avond vol toffe livemuziek, interessante interviews en uiteraard een geweldige wielerfilm: DMFF Fiets. Deze avond, georganiseerd door de enthousiaste fietsfanaten van het Dutch Mountain Film Festival, staat dit jaar in het teken van De Vrijwilliger: de onontbeerlijke stille kracht van ieder (wieler)evenement.

Op 25 april kunnen fietsliefhebbers én cinefielen hun hart ophalen. DMFF Fiets dompelt je onder in het turbulente circus van de wielerkoers. Bij binnenkomst staan de “bidons” (welkomstdrankje) voor je klaar en klinkt het startschot voor de avond. De hoofdfilm van deze editie is De Acht, een heroïsche documentaire over het oudste criterium van Nederland, de Acht van Chaam. Deze koers wordt sinds 1933 in het Brabantse dorp georganiseerd.

We volgen de vrijwilligers die ieder jaar opnieuw dit kleine wonder verrichten. Met veel liefde, veerkracht en doorzettingsvermogen biedt het kleine dorpje ieder jaar dapper weerstand tegen de snel veranderende buitenwereld. Eén dag per jaar stijgt het dorp boven zichzelf uit. De wielerkoers is zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. De koers is niet alleen van levensbelang voor de leefbaarheid van het dorp, dat is hij ook voor de leden van het comité: “Zonder koers ben ik toch wel een klein zielig menneke”, zegt een van hen.

Bijzonderheden
Eén van de regisseurs en één van de hoofdrolspelers zijn er deze avond bij en lichten de documentaire persoonlijk toe. Ook hebben we sportfotograaf Marcel van Hoorn voor de microfoon, maker van de Zilveren Camera-winnende foto van Mathieu van de Poel. Hoe kwam dit iconische beeld tot stand?

Muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de Vrije Willies, gelegenheidstrio van lokale helden Angelo en Massimo Bombrini en Michel Henquet.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.