The Pianist

Duitsland/Polen, 2002 / 150 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Roman Polanski
Met: Adrien Brody, Thomas Kretschmann en Emilia Fox

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio Nocturne in d-mineur van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een half uur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad.

Het leven van regisseur Roman Polanski is veelbewogen. De Pools-Joodse familie Polanski moest Parijs, waar zoon Roman in 1933 werd geboren, in 1937 verlaten vanwege het groeiende antisemitisme in de lichtstad. De kleine Roman overleefde de bombardementen op Warschau, maar zijn moeder stierf in een concentratiekamp.

Als Roman Polanski van Steven Spielberg het aanbod krijgt om Schindler's List te verfilmen, bedankt hij voor de eer, omdat het onderwerp nog te pijnlijk voor hem is. De drang om de holocaust in beeld te brengen blijft echter bestaan en tien jaar later besluit Polanski om de autobiografie van de beroemde componist Wladyslaw Szpilman te verfilmen.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!