Critical Zone

Iran, 2023 / 99 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Ali Ahmadzadeh
Met: Amir Poosti, Shirin Abedini Rad en Maryam Sadeghiyan

De goedhartige Amir leidt een eenzaam bestaan. Met zijn hond als enige gezelschap rijdt hij 's nachts door Teheran om verdovende middelen te verkopen. Onderweg biedt Amir een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt zich als een moderne profeet over verloren zielen. In het verlangen van zijn klanten naar een drugsroes weerklinkt wanhoop en woede. Moet hij die plek ontvluchten of zit er nog een sprankje verzet in hem?

De Iraanse overheid heeft de in Teheran geboren regisseur Ali Ahmadzadeh officieel verboden het land te verlaten, noch er films te maken. Met gelijkgestemden onder de crew en niet-professionele acteurs werd Critical Zone in het geheim opgenomen in de straten van de hoofdstad. Weliswaar in afwezigheid van Ahmadzadeh, haalde zijn kritische en verbannen speelfilm de hoofdcompetitie van het filmfestival van Locarno, ondanks verwoede pogingen vanuit politieke hoek.

“Een schreeuw van 99 minuten in naam van verzet en vrijheid”, zo omschreef de jury deze moedige film die zij unaniem eerden met de hoofdprijs, de Gouden Luipaard. De jury loofde onder meer de gedurfde vertolkingen, het buitengewone sound design en de soms ingetogen dan weer inventieve cinematografie. Critical Zone is een belangrijke en niet te missen film.

Bijzonderheden
Regisseurs met een kritische en onafhankelijke houding hebben het bepaald niet gemakkelijk in Iran. Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof weten er alles van. Ook regisseur Ali Ahmadzadeh heeft inmiddels te maken gekregen met de onbuigzaamheid van de Iraanse autoriteiten: in augustus 2022 werd hij gearresteerd. Waarom is onduidelijk, al wordt vermoed dat het maken van Critical Zone de reden is; het ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding had hem geen vergunning gegeven voor de productie van deze film. Hij heeft vijf dagen vastgezeten en is vorig jaar het land uit gevlucht.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.