Dag van het Indisch Erfgoed - film, dans, muziek en hapjes

2024 / 180 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden

Ook dit jaar organiseert Stichting Waringin samen met Filmhuis de Spiegel weer de Dag van het Indisch Erfgoed met een film, live optredens met theater, muziek en dans.

13:00 Inloop 14:00 Optreden Sekar Ayu. Sekar Ayu is een bekende dansgroep die authentiek Indonesische dansen opvoert tijdens Pasar Malams en andere grote evenementen. Tijdens de eerste Bersama Selatan (2022) hebben zij reeds laten zien hoe breed hun repertoire is en met welk enthousiasme deze dames hun danskunsten vertonen.

Hun optreden wordt gevolgd door de voorstelling Drie Indische Generaties met afwisselend muziek en verhalen verzorgd door Familie Snijtsheuvel, aangevoerd door Tino Snijtsheuvel. Tino is een begenadigd pianospeler die veel bekende muzikanten heeft begeleid in hun carrière. Zijn zonen Geronimo en Djino zijn in zijn voetsporen getreden en eveneens muzikaal zeer actief in binnen- en buitenland.
Hun gezamenlijke optreden gaat over de tweede, derde en vierde generatie Indische Nederlanders. Samen met zijn broer, zoon en kleindochter zal Tino ons meenemen in het verhaal van zijn familie en de link leggen met de geschiedenis van alle generaties Indische Nederlanders.

15:15 Pauze met een optreden van A.Simon & Winoha Kroese in de Foyer.

16:00 In de hoofdzaal vertonen we na een kort optreden van Sekur Ayu de documentaire “Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen” die gaat over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden en hoe zij hier later in hun leven mee omgingen. De Japanse kampen lieten immers grote littekens na, en veel van die littekens zijn nog niet genezen of verdwenen.

De verhalen van de overlevenden werden na de oorlog in Nederland niet meer gehoord of erkend en voor de overlevenden is het moeilijk om te accepteren dat veel mensen weinig weten over deze periode. Dit roept gevoelens van woede op veroorzaakt opnieuw intense pijn.

Als de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen weer bovendrijven. Wij als kijker kruipen hiermee in de hoofden van de vrouwen die de kampen hebben overleefd. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt.

17:30 Samenkomst in Foyer met een live optreden van Andre Simon (The Indonesian Voice) en Winoha Kroese (oud deelneemster Hollands Got Talent en The Voice of Holland). Het wordt een speciaal optreden omdat Andre hiermee afscheid neemt van zijn publiek. Dit wordt dan ook zijn laatste optreden als muzikant.

18:30 Afsluiting (Einde Programma)

Tijdens de pauze en na de filmvoorstelling zijn er in de foyer heerlijke, handgemaakte Indische snacks verkrijgbaar.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!