• Special
  • Cultura Nova

To The North

Roemenië, 2022 / 122 minuten
Let op met kinderen tot 14 jaarGeweldDiscriminatie
Regie: Mihai Mincan
Met: Soliman Cruz, Niko Becker en Bart Guingona

Wekelijks, zo niet dagelijks, komen er een hoop films uit. Maar soms zijn er ook pareltjes die überhaupt nooit in Nederland op het grote doek te zien zijn geweest. Cultura Nova presenteert in samenwerking met Filmhuis De Spiegel de Nederlandse première van To The North. Een beklemmende thriller over verstekelingen die in de Verenigde Staten de hemel hopen te vinden, maar onderweg in de hel belanden. We vertonen To The North met Engelse ondertiteling.

Tijdens zijn dienst op het dek van een trans-Atlantisch schip ontdekt de Filipijnse Joel verborgen tussen enkele containers een Roemeense verstekeling, genaamd Dumitru. Als hij wordt opgemerkt door de Taiwanese officieren die het schip besturen, loopt Dumitru het risico overboord te worden gegooid. Joel besluit hem te verbergen, als teken van zijn dankbaarheid voor God. Al snel begint een gevaarlijk kat-en-muisspel. Wanneer zijn bemanning en zijn eigen vrienden hem de rug beginnen toe te keren, leert Joel dat hij zijn lot alleen onder ogen moet zien.

To The North begon vanuit een verhaal dat zich in het voorjaar van 1996 in de Atlantische Oceaan heeft afgespeeld. In het middelpunt stond een gewone man: een Filipijnse zeeman. Op een dag, toen hij dienst had op het dek, onderweg naar de Verenigde Staten, ontdekte hij een Roemeense verstekeling. Binnen een paar minuten moest hij een levensveranderende beslissing nemen. De jongeman inleveren, waardoor hij praktisch een wrede dood tegemoet zou gaan? Of zijn geloof en hart volgen en de verstekeling helpen, waardoor hijzelf en zijn bemanning mogelijk in gevaar zouden komen?

Op dat moment wist regisseur Mihai Mincan dat dit de film was die hij altijd al wilde maken. Een verhaal over morele keuzes, vriendelijkheid, compromissen, moed en angst. To The North kon na de wereldpremière op het filmfestival van Venetië op laaiend enthousiaste reacties rekenen. Wat ons betreft is het een transcendentale reis naar de donkerste krochten van de menselijke ziel.

Bijzonderheden
Op zondag 01 september geeft filmjournalist Kevin Toma (Sittard, 1974) een inleiding bij To The North. Hij studeerde filmwetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is werkzaam als freelance filmjournalist voor de Volkskrant en maakt daarnaast moderne muziek voor zwijgende films.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - International Cinephile Society - "Wanneer de kijker eindelijk kan uitademen na de geweldadige climax van de film, zal menig nagel zijn ingekort. To the North is een spannende thriller en een uitstekend visitekaartje voor de Roemeense regisseur, en doet verlangen naar meer."