In aanwezigheid van dr. Tom Giesbers en dr. Marjolein van Herten verbonden aan de OU. Als je de kans zou krijgen om met een overleden dierbare te praten, zou je die dan grijpen? Eternal You duikt in de wereld van start-ups die proberen de doden weer tot ‘leven’ te brengen, door avatars van overledenen te maken met AI. De film verkent het eeuwenoude menselijke verlangen naar onsterfelijkheid en stelt belangrijke vragen over het commercieel verwezenlijken van deze droom. Urgent, indringend en razend actueel. We vertonen Eternal You met Engelse ondertiteling.
Vooraf aan de film wordt de relatie met de dood besproken vanuit filosofie en literatuur, met aandacht voor posthumanisme en de invloed van AI, zoals brein-uploaden en leven zonder lichaam. Na de film volgt een gesprek met het publiek over feit en fictie rond AI en de vervaging van de grens tussen werkelijkheid en illusie.
Over het weekend van de wetenschap
Wetenschap is overal en altijd om ons heen, soms zonder dat je het misschien doorhebt. Het maakt onderdeel uit van ons dagelijks leven. Wetenschap kan je verwonderen, aan het denken zetten en iets nieuws leren. Heb je wel eens nagedacht over hoe alles werkt? Tijdens het weekend van de wetenschap op 5 en 6 oktober 2024 slaan de Open Universiteit, Discovery Museum en Filmhuis De Spiegel de handen ineen en pakken uit met een programma dat jou in een klap rijker aan kennis maakt. We maken er een waar feest van voor jong en oud, tijdens het lustrumjaar van de Open Universiteit.
Inscience filmfestival
Speciaal voor het weekend van de wetenschap selecteerde Filmhuis De Spiegel twee films uit de on tour selectie van filmfestival Inscience Nijmegen. Filmfestival InScience vindt elk voorjaar plaats in Nijmegen. Daarnaast gaat InScience op tour door het hele land met de beste films van de afgelopen festivaleditie.
Bijzonderheden |
Marjolein van Herten studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde in 2015 aan de Open Universiteit op een onderzoek naar leesclubs. Aan deze universiteit is zij sindsdien verbonden als universitair docent. In haar onderwijs en onderzoek houdt zij zich voornamelijk bezig met klimaat- en toekomstliteratuur.
Tom Giesbers is filosoof, gespecialiseerd in de geschiedenis van de moderne filosofie. Hij promoveerde in 2017 aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar Duits realisme rond 1800. Sinds 2019 werkt hij bij de Open Universiteit als universitair docent. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met onderwerpen die op het snijvlak tussen theorie en praktijk liggen, zoals de dood, drift, veiligheid, kleding en esthetica.
|