Ex Machina

Groot-Brittannië, 2014 / 108 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Alex Garland
Met: Alicia Vikander, Oscar Isaac en Domhnall Gleeson

Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het lichaam van een robotvrouw.

Ex Machina stelt indringende vragen bij een werkelijkheid die misschien niet heel ver van ons af ligt; wat begint met een aardig, bolrond computermachientje dat op commando stofzuigt, eindigt wellicht met een huishouden vol hyperintelligente, zelflerende, prikkelende robots die onze emotionele huishouding besturen.

Hoe zal liefde er in de toekomst uitzien? En wat als robots erin slagen als echte mensen te leven? Regisseur Alex Garland werpt met Ex Machina tal van actuele vragen op. Het is dan ook een intelligente, spannende en ijzingwekkende film.

Bijzonderheden
Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nú stroef loopt is een nieuwe partner ‘one swipe away’. Populaire apps als Tinder of Happn gebruiken algoritmes om te kijken wat voor type mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebruik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data worden weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent.

Zo vermengen kunstmatige intelligentie en een van de grootste mysteries van de mensheid, de liefde, zich steeds meer met elkaar. In een drietal speelfilms die Filmhuis De Spiegel in samenwerking met Schunck, in het kader van de AI-Parade vertoont, gaan we nog een stap verder. Wat gebeurt er wanneer we met al die data robots bouwen, een mechanische partner ontwerpen die volledig moet beantwoorden aan ‘alles’ dat wij in de liefde of vriendschap zoeken? Kunnen we dan zeggen “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

Dit filmweekend wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking met Schunck, Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!