Gratis: Austerlitz

Duitsland, 2016 / 94 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Sergey Loznitsa

Voor zijn documentaire Austerlitz plaatste regisseur Sergei Loznitsa zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. In zwart-wit beelden observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomerkleding die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit Macht Frei’, de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De commentaarloze beelden roepen de vraag op of het voor individuen nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken, als elke ervaring collectief wordt. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Respectbetuiging en onbegrip tonen met een selfiestick in de hand? Zijn deze kampen anno vandaag de dag nog wel herdenkingsplekken of zijn het toeristische attracties geworden?

Bijzonderheden
Vertoning in het kader van nationale Dodenherdenking 04 mei en Bevrijdingsdag 05 mei. Austerlitz is gratis toegankelijk voor iedere bezoeker. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Heerlen.

We vertonen Austerlitz met Engelse ondertiteling.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "Austerlitz is een kunstwerk over de emotionele verdoving van het concentratiekamptoerisme. De achteraf toegevoegde klanken maken het bezwerende effect van de documentaire compleet."