Test

Educatie bij Filmhuis de Spiegel

Kinderen en jongeren groeien op in een door beeld gedomineerde wereld. Ze kijken, delen en maken beelden. Maar hoe hiermee om te gaan, hoe maak je kinderen bewust van de invloed van beelden op hun dagelijks leven? Zorg ervoor dat het kritische kijkers, delers en makers worden. We helpen je  graag op weg met ons educatieve aanbod voor primair en voortgezet onderwijs.  Waarin kinderen en jongeren bewust leren kijken en maken. We bieden films aan die nieuwe werelden, andere culturen en andere meningen laten zien. We gaan er over in gesprek en in onze workshops gaan kinderen en jongeren zelf aan de slag als filmmaker.

Kijken.

Binnen schooltijd is het mogelijk om het filmhuis te bezoeken voor schoolvoorstellingen. Samen met onze educatieve medewerker kun je een voorstellingen op maat uitkiezen, we geven advies en denken met je mee over de filmkeuze passend bij leerlijnen of thema’s. Onze schoolvoorstellingen gaan altijd gepaard met een activiteit, een inleiding of nagesprek passend bij de film, bijvoorbeeld door lokale filmmakers in gesprek te laten gaan met de leerlingen. Onze filmzaal is ook beschikbaar voor de vertoning van eigen schoolprojecten.

Delen.

Ga met elkaar in gesprek over de film of het thema. Leer je mening of ervaring over de film delen. Wat zie je precies in de film? Wat doet dit met je? We faciliteren deze gesprekken bij de schoolvoorstellingen, kunnen lesmateriaal (lesbrieven e.d.) verzorgen. Film kijken kan zo al op school beginnen.

Deze programma’s zijn geschikt voor PO, VO, MBO en HBO.

Maken.

In samenwerking met Lumière Lab biedt Filmhuis De Spiegel de volgende workshops aan:

STOP-MOTION WORKSHOP
Basic; voor primair onderwijs; leeftijdsdoelgroep 7 t/m 9 jaar.
Vertel zelf je eigen beeldverhaal, breng jouw tekeningen, kleiwerk, of het speelgoed tot leven in jouw magische film. Hoe maak je een goed begin/midden en einde EN hoe maak je een verhaal met een plot?

Deluxe; voor primair onderwijs; leeftijdsdoelgroep 9 t/m 13 jaar; voor groep (6) 7 en 8 primair onderwijs EN brugklassen voortgezet onderwijs.
Vertel zelf je eigen beeldverhaal, breng jouw tekeningen, kleiwerk, of het speelgoed tot leven in jouw magische film. Verander de plot, verander het einde of verander het genre…

MAAK JE EIGEN KORTE FILM
Voor groep (6) 7 en 8 primair onderwijs en alle klassen en niveaus voortgezet onderwijs.

In een workshop van 1,5 uur (of 3 uur) leren de leerlingen een film van een halve minuut (of een minuut) te maken.*
De leerlingen leren hoe een verhaal met een begin, midden en eind opgebouwd is. De leerlingen spelen met: genres, met plot-twists, met open en/ of gesloten eindes, vertelperspectieven, beeldtaal, art-direction, setting; en leren dat deze mix in de blender, die steeds op kleine elementen aangepast kan worden, van invloed is op hoe het (beeld-) verhaal bij de kijker binnenkomt en hoe de makers de kijkers door het verhaal sturen.
* In de workshop van 1,5 uur wordt een film gemaakt met een duur van max. een halve minuut In de workshop van 3 uur wordt een film van ongeveer 1 minuut gemaakt.

DE GRENS VAN DE GRAP (I.S.M. BEELD EN GELUID)
Vanaf klas 3 voortgezet onderwijs, 2e helft van het schooljaar. Voortgezet onderwijs en MBO.

Waarom lig je bij de ene meme of satirische sketch dubbel van het lachen maar word je boos om de ander? Satirische humor is soms bijtend of baanbrekend, dan weer luchtig of pijnlijk. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? In deze workshop buigen leerlingen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Contact.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen, neem contact op met Julia Herbergs, via julia@filmhuisdespiegel.nl of 045-5117181.